Vodice za ispiranje usta

Odgovarajuća oralna higijena izuzetno je važna za zdravlje zubi i zubnog mesa. Samo redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola plaka i spriječiti plakom uzrokovane bolesti: zubni karijes, gingivitis i parodontitis. Cilj svih mjera oralne higijene je ukloniti što više plaka i odgoditi njegovo ponovno stvaranje kroz što dulje vremensko razdoblje.

Antiseptičke tekućine, vodice za ispiranje, korisno su dodatno sredstvo za održavanje oralne higijene, ali ne mogu zamijeniti četkanje. Svi antiseptici, bez obzira koliko su jaki, vrlo slabo djeluju na bakterije smještene unutar zubnog plaka. Stoga je plak uvijek potrebno mehanički ukloniti četkanjem, a tek potom koristiti vodice. Cilj ispiranja vodicama je uklanjanje bakterija koje preostanu nakon četkanja i usporavanje ponovnog stvaranja plaka. Smanjenjem broja bakterija sprječava se i neugodni zadah, iako je to zapravo popratna pojava vodica, a ne njihova glavna svrha.

Neugodan zadah u ustima može biti posljedica loše oralne higijene, naslaga na zubima i ostataka hrane na hrapavoj površini sluznice jezika čijim truljenjem nastaju sumporni spojevi neugodnog mirisa. Bakterije iz zubnih naslaga i one koje se nalaze na površini jezika razgrađuju ostatke hrane i pridonose razvoju sumpornih spojeva metil merkaptana i sumporovodika koji su odgovorni za neugodan zadah iz usta. Neugodan zadah posljedica je i bolesti u usnoj šupljini poput gingivitisa, parodontitisa, fistula i ulceracija. Također i sustavne bolesti poput bolesti dišnog ili probavnog sustava, infekcije sinusa, faringitis ili tonzilitis, bubrežna i šećerna bolest mogu uzrokovati neugodan zadah. Ako je sustavna bolest uzrok halitozi, treba ju liječiti.

Kod pacijenata s dentalnim implantatima ispiranje vodicama značajno smanjuje pojavu plaka i gingivitisa i time održava zdravlje implantata. Nakon kirurških zahvata u usnoj šupljini ispiranje vodicama smanjuje upalu što pokazuje pozitivan efekt na zarastanje rana. Vodice za ispiranje na bazi eteričnih ulja(npr. Listerine) nemaju nuspojava, one su neškodljive i sigurne za primjenu i pri dugoročnoj svakodnevnoj uporabi dok vodice na bazi klorheksidina potrebno je koristiti samo po preporuci stomatologa jer mogu obojati zube i jezik. Ova kemijska supstanca ubija bakterije koje su najopasnije za naše desni.

 

Saznajte kako postići savršen osmijeh

c

Kontaktirajte nas

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *