Što trebam znati o zubnim implantatima?

Zubni implantati predstavljaju moderno rješenje za nadoknadu jednog ili više zuba. Čine ga posebni titanski vijci koji se kirurški ugrađuju u kost gornje i donje čeljusti. Nakon ugradnje i perioda zarastanja, na ugrađene implantate se postavlja suprastruktura, odnosno dio koji zamjenjuje oblik zuba.

Jedan od većih izazova u stomatologiji jest nadoknada izgubljenih zubi i tkiva. Moderna stomatologija teži minimalno invazivnim zahvatima s ciljem maksimalne poštede postojećih zubi. Iako na prvu zvuči kao komplicirano rješenje, ugradnja implantata zapravo spada u manje kirurške zahvate. U suprotnom, konvencionalnim rješenjima potrebno je izraditi zubni most čime se nepotrebno bruse susjedni zdravi zubi.

Od čega se izrađuju zubni implantati i jesu li oni sigurni?

Materijal od kojeg se izrađuju zubni implantati jest medicinski titan. Radi se o materijalu koji se već godinama koristi u medicini te je zbog svojih idealnih mehaničkih i bioloških svojstava materijal izbora. On je potpuno siguran za organizam i potiče stvaranje kosti oko površine implantata čime se stvara potpuna stabilnost implantata.

Jesu li zubni implantati najbolje rješenje?

Gubitkom zuba dolazi do gubitka kosti, kao i pomicanja preostalih zuba u novonastali slobodni prostor. To dovodi funkcijskih i estetskih komplikacija kod pacijenata. Ugradnjom implantata pošteđujemo susjedne zube koji se u suprotnom moraju brusiti. Osim ugradnje jednog implantata, postoji opcija ugradnje više njih te u povezivanja u most („all on six“). Isto tako postoje i opcije proteza nošenih implantatima („all on four“) čije povezivanje s implantatima omogućuje čvrstu vezu koja pacijentima omogućuje nesmetano nošenje bez straha da će ispasti u najnezgodnijem trenutku. Povezivanje implantata s preostalim zubima nije preporučeno zbog različitih bioloških svojstava.

Koji je postupak ugradnje implantata?

Nakon odabira implantata kao opcije liječenja, pacijent se šalje radiološko snimanje (CBCT), na kojem se utvrđuje količina i kvaliteta kosti, kao smjer i veličina budućeg implantata. Pacijent se zatim naručuje na postupak ugradnje implantata. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom i obično traje manje od pola sata. Nakon 3 mjeseca, koliko obično traje proces srastanja implantata s kosti, pacijent se naručuje na otvaranje implantata. U implantat se stavlja vijak koji oblikuje zubno meso oko implantata te u periodu od 2 tjedna izrađuje gotovi zub.

 

 

Tko je kandidat za ugradnju implantata?

Gornje dobne granice nema, dok donju dobnu granicu predstavljaju pacijenti sa završenim rastom i razvojem. Za stabilnu ugradnju implantata potrebno je osigurati dovoljno kosti u koju se ugrađuje. U slučajevima u kojima nema dovoljno kosti što je najčešće u gornjoj čeljusti zbog blizine sinusa, potrebno je prethodno izvesti postupak u kojem se dodaje umjetna kost. Postoje različiti postupci kojima postavljamo dobre temelje za ugradnju implantata i one variraju od pacijenta do pacijenta.

Predstavljaju li implantati trajno rješenje?

Uz dobro opće zdravlje, redovite posjete stomatologu i adekvatnu oralnu higijenu, implantati predstavljaju dugoročno rješenje.

 

Saznajte kako postići savršen osmijeh

c

Kontaktirajte nas