Perikoronitis

Imate li problema sa stalnim upalama umnjaka? Vjerojatno se radi o perikoronitisu. Što je točno perikoronitis, koji su simptomi i kako se liječi saznajte u tekstu.

Što je perikoronitis i kako nastaje?

Perikoronitis označava lokaliziranu upalu i infekciju zubnog mesa i najčešće se pojavljuje kod umnjaka.

Umnjaci tijekom nicanja često nemaju dovoljno prostora da u potpunosti izrastu, stoga uslijed nedostatka mjesta oni djelomično izrastu, ostavljajući dio krune prekriven zubnim mesom. Taj prostor predstavlja točku otežanog samočišćenja i oralne higijene što rezultira idealnim mjestom za nakupljanje hrane i bakterija. Upravo takva sredina može izazivati infekciju različitog intenziteta i boli.

Koji su simptomi i uzroci?

Simptomi perikoronitisa mogu varirati ovisno o težini infekcije. Blagi simptomi poput tupe boli, nelagode u ustima, promjene okusa najčešće nestaju nakon par dana, ali se opetovano pojavljuju tijekom mjeseci. Teški simptomi uključuju oticanje, bol pri gutanju, temperaturu, gnojenje, natečenost limfnih čvorova u vratu i zahtjeva hitnu reakciju.

Uzroci koji se povezuju s perikoronitisom su lošija ili otežana oralna higijena, stres, trudnoća, infekcija gornjih dišnih puteva. Najčešće se pojavljuje kod mlađih ljudi te su jednako zastupljeni kod oba spola.

Dijagnoza i liječenje?

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i gotovo uvijek se podupire putem rendgenske snimke (ortopana). Važno je isključiti druge uzročnike, prije svega dentalnog podrijetla.

Liječenje se provodi na temelju intenziteta simptoma, gdje kod blagih simptoma temeljitim čišćenjem i uklanjanjem ostataka hrane simptomi prestaju. Ako dođe do infekcije i pojave težih simptoma, tada stomatolog prepisuje odgovarajuću antibiotsku terapiju. Uz ovakve simptome važno je djelovati pravovremeno kako bi se umanjio rizik od komplikacija.

Kada se simptomi smire, valjda raspraviti o daljnjim postupcima kako bi se spriječile buduće upale. Ako se radi o opetovanom problemu koji se pojavljuje više puta godišnje (3 ili više), a mjesta za potpuni rast umnjaka nema preporučuje se uklanjanje zuba.

Perikoronitis spada u česte intervencije u našoj ordinaciji, stoga svatko tko ima slične simptome treba se obratiti svom stomatologu. Pravovremeno javljanje sprječava nepoželjne komplikacije i kontrolirano praćenje rasta umnjaka.

 

Saznajte kako postići savršen osmijeh

c

Kontaktirajte nas