Kako kava i čaj utječu na naše zube?

Većina ljudi svoj radni dan započinje konzumacijom kave ili čaja. Uz brojne pozitivne učinke na naše raspoloženje, pijenje kave i čaja ima i negativne posljedice na naše zube.

1. Pigmentacije

Učestalo konzumiranje kave i čaja ostavlja pigmentacije na našim zubima. U sastavu kave nalazimo tanin koji je odgovoran za obojenje naših zuba. Posebno je važno izbjegavati kavu i obojene napitke nakon izbjeljivanja zubi.

2. Plak

Konzumacijom nekoliko kava na dan, učestalo se stvara plak na našim zubima. Poželjno je nakon što ste popili kavu, ako nemate vremena oprati zube, isprati zube vodom. Ponekad imamo osjećaj kako nakon napitaka nije potrebno oprati zube, no i nakon njih zaostaje tanki biofilm (plak) na našim zubima koji ako se adekvatno ne odstrani pranjem zubi povećava rizik od nastanka karijesa.

Ne smijemo zaboraviti na šećer, med i mlijeko koje vrlo često konzumiramo uz ove napitke, razgradnjom navedenih sastojaka stvaraju se jednostavni šećeri koji potiču razvoj plaka i posljedično karijesa.

Zašto zubi poprimaju pigment iz hrane i pića?

Površina naše cakline nije u potpunosti glatka, sadrži mikropukotine u koje pigment prodire i tako mijenja boju naših zuba.

Kako spriječiti obojenje i održati bjelinu zubi?

  • Umjerena konzumacija obojenih napitaka
  • Redovno pranje zubi
  • Redovne kontrole kod stomatologa
  • Čišćenje kamenca i pjeskarenje zubi
  • Izbjeljivanje zubi

Unatoč brojnim negativnim učincima kave i čaja na naše zube, oni su nam među glavnim pokretačima u radnom danu te uvelike utječu na razinu dobrog raspoloženja, zato uživajmo u kavi i čaju, ali umjereno, pridržavajući se zadanih preporuka.

 

Saznajte kako postići savršen osmijeh

c

Kontaktirajte nas