Jesam li ja kandidat za dentalne implantate?

Dentalni implantatKada govorimo o dentalnim implantatima u današnje vrijeme nema apsolutne kontraindikacije za ugradnju implantata. Takva informacija ne isključuje postojanje određenih stanja koja nam limitiraju ili na neko vrijeme odgađaju ugradnju implantata.

Dentalni implantat predstavljaju titanski nadomjestak koji sa svojom suprastrukturom (nadogradnjom i krunicom) u potpunosti nadomješta izgubljeni zub. Slijedom navedenog pacijenti psihološki odlično prihvaćaju dentalne implantate, osjećaju ih u potpunosti jednako kao vlastite zube.

Koja stanja i bolesti mogu biti ograničavajući faktor za ugradnju implantata?

Nekontrolirani dijabetes, tlak, različiti oblici srčanih bolesti, pacijenti koji su zračeni u području glave i vrata , pacijenti koji uzimaju određene lijekove za osteoporoza, različite autoimune bolesti itd.

Vjerojatno Vas je uplašio popis ovih brojnih stanja, no važno je napomenuti kako su ta stanja i bolesti ograničavajući faktori ako se radi o nekontroliranoj bolesti ili su pacijenti trenutno na određenoj terapiji. Isto tako nakon konzultacija sa svojim stomatologom i liječnikom internistom ili onkologom (u slučaju radioterapije glave i vrata) treba zajednički razmotriti može li se uz koje uvjete i kada (vjerojatno s odgođenim vremenom) provesti implantološka terapija.

Ovdje dolazimo do teme komunikacije sa stomatologom i dobre stomatološke anamneze. Bitno je napomenuti liječniku stomatologu sve lijekove koje uzimamo te sva stanja i bolesti koje imamo (bez obzira koliko se nama činilo beznačajno).

Ugradnja dentalnog implantata

Je li starija životna dob kontraindikacija za ugradnju implantata?

Nije. Ne postoji gornja dobna granica za ugradnju implantata ako je pacijent zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja i osjeća se spremnim za takav zahvat.

Htjeli bi ipak napomenuti kako postoji donja dobna granica za ugradnju implantata, to ne predstavlja nužno punoljetnost već završen rast koji kontroliramo snimkom rendgena šake.

Trebam li za svaku ugradnju implantata napraviti CBCT snimku?

U većini slučajeva da. CBCT predstavlja zlatni standard pri ugradnji implantata te prilikom planiranja ugradnje  implantata napravimo trodimenzionalnu snimku čeljusti kako bi postava implantata bila savršeno precizna i maksimalno poštedna za okolne strukture.

Što ako nemam dovoljno kosti za ugradnju implantata?

Ako nakon CBCT snimke stomatolog utvrdi kako nemate dovoljno kosti za ugradnju implantata, zajednički ćete razmotriti potencijalne mogućnosti nadogradnje kosti ili ako nije moguće, nekakva druga protetska rješenja.

Postoji li doživotna garancija na implantate?

Ne postoji. Ne zbog toga što neki zahvat nije izveden prema pravilima struke već zbog biološkog medija u kojemu se implantat nalazi. Ljudsko tijelo je podložno promjenama koje se neminovno događaju i u usnoj šupljini, redovitim kontrolama i pravilnom higijenom moguće je implantat u ustima zadržati godinama.

Nakon svega što smo Vam pokušali objasniti želimo napomenuti kako je prije svakog zahvata najbitnije komunikacija pacijent – stomatolog kako bi se na najbolji mogući način pristupilo rješavanju pacijentovih problema.

 

Saznajte kako postići savršen osmijeh

c

Kontaktirajte nas