Izbjeljivanje zubi

ortodont_gallery1

Ideal kojemu svaki čovjek teži je savršen osmijeh sa blistavo bijelim zubima. Mogućnosti suvremene stomatologije su velike te savršeno bijele zube vrlo lako postižemo profesionalnim postupkom izbjeljivanja zubi.
Izbjeljivanje zubi je jednostavan konzervativni postupak kojim se otklanjaju različite diskoloracije zuba. Te diskoloracije mogu biti uzrokovanje vanjskim i unutrašnjim čimbenicima. Loša oralna higijena, krvarenje gingive, pušenje te odlaganje pigmenta iz hrane i pića najčešći su uzrok vanjskih površinskih obojenja. Unutarnje promjene podrazumijevaju promjene u strukturi i debljini cakline i dentina kao posljedica primjene lijekova, većih količina fluora, genetskih poremećaja ili sustavnih bolesti.

Proces izbjeljivanja temelji se na aktivnom kisiku koji prodire u caklinu te procesom oksidacije razbija i uklanja molekule koje su zadužene za diskoloraciju pri čemu dolazi do promjene boje zuba. Današnja sredstva za izbjeljivanje osim glavnih sastojaka koji su najčešće vodikov peroksid i natrijev perborat, sadrže i visoku koncentraciju floura. Flour dovodi do ubrzane remineralizacije te djeluje karijes protektivno.

Najčešći su postupci profesionalno izbjeljivanje pod kontrolom stomatologa i izbjeljivanje kod kuće. U prvom postupku koristimo se visokom koncentracijom sredstva za izbjeljivanje koje se nanosi na zube nakon što se zaštite mekana tkiva. Za postupak izbjeljivanja kod kuće upotrebljavaju se niske koncentracije sredstva za izbjeljivanje a unosi se u individualno pripremljene udlage ili se koriste trakice za izbjeljivanje. Izbjeljivanje zubi u specijaliziranim stomatološkim ordinacijama je do 3 puta učinkovitije nego samostalno izbjeljivanje kod kuće.

Većina ljudi vrlo dobro podnosi postupak izbjeljivanja zuba. Kod manjeg broja ljudi moguća je pojava preosjetljivosti i lakša povremena bolnost u prvih 12-24 sati nakon izbjeljivanja. Obično reagiraju zubi s oštećenom caklinom ili ispunima koji propuštaju.
Nakon izbjeljivanja caklinske (zubne) pore su pojačano otvorene zbog djelovanja gela te samim time osjetljivije na ponovno primanje molekula koje uzrokuju tamnu boju. Prva dva tjedna bi trebalo izbjegavati ili smanjiti unos kave, crnog vina, crnog čaja i cigareta.
Trajnost boje nakon izbjeljivanja je potpuno individualno i najviše ovisi o navikama. Načelno se boja zadržava više godina te onda polako „nestaje“. Redovitim čišćenjem kamenca i pjeskarenjem te promjenom životnih navika moguće je zadržati bjelinu jako dugo. Postupak izbjeljivanja je potpuno siguran, bezbolan i odvija se pod kontrolom educiranih stomatologa.

Zašto i vi ne bi imali lijepe i bijele zube?

Kontaktirajte nas