Implantologija

Implantologija

Zubni implantat je mali vijak koji se ugrađuje na mjesto na kojem nedostaje zub u kost gornje ili donje čeljusti. Najčešće je napravljen od titana, biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo. Implantat služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba odnosno kao nosač za krunicu, most ili protezu.

Postupak ugradnje implantata je bezbolan jer se obavlja u lokalnoj anesteziji. U prvoj posjeti se ugradi implantat u kost koji se prekrije sluznicom. Vrijeme sraštavanja  kosti i implantata (oseointegracija) je oko 3-6 mj. Nakon tog perioda otvara se implantat i u njega se postavlja nastavak za cijeljenje zubnog mesa koji ostaje 2-4 tjedna. Zatim se na zubni implantat postavlja nadogradnja, uzima otisak i izrađuje definitivni protetski rad. Nadogradnja ima ulogu izbrušenog zuba, a na njega se na kraju postavlja keramička zubna kruna (navlaka).

Prednost implantata u odnosu na mostove su očuvanje zubnog tkiva ostalih zubi , naime nije potrebno brusiti susjedne zube kako bi nadomjestili izgubljeni zub. Kada se govori o trajnosti i garanciji implantata ona uvelike ovisi o pacijentu i pridržavanju uputa o održavanju implantoprotetskog nadomjestka. Obavezne su kontrole kod stomatologa jednom godišnje , održavanje oralne higijene pomoću mehaničke i kemijske kontrole plaka (četkica,interdentalne četkice, konac, vodica za ispiranje usta).

 

Stomatološka ordinacija Balenović je centar osposobljen za primjenu Nobel Biocare i Implant Direct implantata.

null null

 

Kontaktirajte nas