Estetske zubne ljuskice

Zubne ljuskice

Estetske ljuskice spadaju u jednu od najpopularnijih estetskih korekcija u svijetu. Obzirom na materijal razlikujemo kompozitne i keramičke ljuskice. Pomoću ljuskica  možemo mijenjati oblik,veličinu,položaj i boju prirodnih zuba. Ljuskicama je moguće ispraviti blaže ortodontske nepravilnosti ili pomoću njih zamijeniti neestetske kompozitne ispune.

Što je ljuskica?

Ljuskice su tanke prozirne ljuskice koje se lijepe na prednju površinu zuba. Izrađuju se od estetskog materijala (keramike ili kompozitnog materijala) te na taj način u potpunosti oponašaju izgled prirodnog zuba.

Postoje tri tipa estetskih ljuskica obzirom na brušenje zuba: konvencionalne(prednja strana zuba se brusi od 0,5-1 mm), “minimal prep” (na zubu se ne brusi cijela prednja ploha jednako,neka mjesta se bruse više neka manje) i “non prep” ljuskice kod kojih nema brušenja zuba.

Postupak pripreme zuba za ljuskicu je vrlo jednostavan. Stomatolog brušenjem uklanja tanak sloj cakline(0,6 mm) na čije će mjesto kasnije doći ljuskica. Ukoliko postoje stari ispuni, potrebno ih je brušenjem ukloniti. Bitno je naglasiti kako se ljuskica može zalijepiti isključivo na caklinu. Ako stari, neestetski ispuni sežu u dentin(sloj zuba iza cakline) ljuskice se ne mogu napraviti. Tada to postaje indikacija za krunicu .

Nakon brušenja zuba za ljuskicu uzima se otisak koji se šalje u dentalni laboratorij te se izabire točna boja zuba pacijenta (prema ostalim zubima te u skladu sa pacijentovim željama).Izrada ljuskica traje nekoliko dana, za to vrijeme stavlja se privremena ljuskica(provizorij) koji se vrlo lako i brzo napravi u istoj posjeti u ordinaciji. Između  brušenja zuba i cementiranja gotovih ljuskica zubi mogu reagirati na tople i hladne podražaje, ta pojava je normalna i nestaje s trajnim cementiranjem ljuskica.

Ljuskice nakon cemetiranja postaju 3-4 puta čvršće od cakline, unatoč tome ne preporuča se otvaranje orašastih plodova, te bilo koje radnje koja može dovesti do pucanja ljuskice.

Ljuskice se isto tako mogu izrađivati od kompozita.Potrebno je vrlo malo izbrusiti zub te materijalom kojim se rade kompozitni ispuni(bijele plombe) ispreparirati ljuskicu na zubu. Pacijentu u jednoj posjeti uz minimalno brušenje i restauraciju postižemo vrhunsku estetiku zuba. Kompozitne ljuskice izrađuju se najčešće nan sjekutićima, a nešto rjeđe na očnjacima i pretkutnjacima.

Postupak izrade izravnih ljuskica uključuje detaljan pregled zuba kako bismo uočili osobitosti građe i oblika zuba, pravilan izbor boje zuba, preparaciju zuba za ljuskicu, nanošenje kompozitnog materijala u slojevima te završno poliranje i obradu zuba.

Prednosti ljuskica:

  • Visokoestetske, bezmetalne
  • Minimalno invazivan zahvat
  • Odlično oponašaju izgled prirodnog zuba
  • Prikrivaju obojenja zuba
  • Prikrivanje nedostataka kod zubi s genetskim promjenama u strukturi cakline
  • Promjene oblika ,veličine i boje zuba (prema želji pacijenta)
Kontaktirajte nas