Endodontsko liječenje zuba ili vađenje živca iz zuba

Vađenje živca iz zuba

Vađenje živca iz zuba

Kada govorimo o vađenju živca iz zuba, većina pacijenata osjeća izraziti strah i nelagodu. Vađenje živca je postupak kojim se uklanja živac iz korijena zuba, zub na taj način gubi svoju osjetilnu funkciju te više ne osjećamo senzacije hladno, toplo ili bol na slatko.

Kada je potrebno izvaditi živac iz zuba?

Do endodontskog liječenja zuba dolazi najčešće uslijed uznapredovalog karijesa te pacijenti dolaze sa simptomima boli na hladno i toplo. Ponekad pacijenti nemaju nikakve simptome već pri redovnom pregledu uočimo karijes koji je izrazito uznapredovao te čišćenjem karijesa ne možemo izbjeći ulazak u prostor živca i na taj način ulazimo u proces liječenja zuba.

Postoje i mogućnosti gdje uslijed traume dolazi do samostalnog odumiranja živca te je potrebno provesti adekvatno liječenje zuba kako bi ga zadržali u ustima.

Koji su simptomi koji upućuju na upalu živca i potrebu za liječenjem ti zuba?

Najčešći simptomi s kojima pacijenti dolaze su pulsirajuća bol koja se pojačava na tople i hladne podražaje te u ležećem položaju.

Što ako se iznad zuba pojavio gnojni prištić (fistula)?

Pojava fistule upućuje na proces oko korijena zuba, uz klinički pregled i rendgensku snimku potrebno je utvrditi o čemu se radi. Postoji nekoliko mogućnosti, zub je prethodno neadekvatno liječen, karijes je toliko napredovao te se živac uslijed karijesa raspao i dogodile su se promjene oko korijena zuba. Također pojava fistule može biti vezana i uz parodontni džep, tada najčešće nije potrebno liječenje zuba već temeljiti tretman čišćenja kamenca i struganja i poliranja korijena.

Vadi li se živac još uvijek „iglicama“?

Nažalost da, ali je postupak puno brži uz korištenje takozvane strojne endodoncije.

Vrijeme liječenja se skratilo, gotovo sve se može odraditi unutar jedne posjete i što je pacijentima najvažnije, postupak se odvija u prisutnosti anestezije.

Kako mogu spriječiti da moji zubi dođu do stadija liječenja zuba?

Adekvatnom oralnom higijenom i redovnim kontrolama kod stomatologa. Čarobnog štapića nema, ali redovnim kontrolama možemo mnoge stvari uočiti na vrijeme i spriječiti daljnje napredovanje karijesa.

 

Saznajte kako postići savršen osmijeh

c

Kontaktirajte nas