Električna ili manualna četkica za zube?

Često dobivamo brojne upite pacijenata kako odabrati dobru četkicu za zube. Pokušat ćemo ovim tekstom odgovoriti na najčešća pitanja. Pranje/četkanje zubi je osnovni način održavanja higijene zubi. Preporučljivo je četkanje zubi nakon svakog obroka, a ako to nije moguće onda minimalno dva puta dnevno. Uz četkanje zubi, poželjno je koristiti i pomoćna sredstva za održavanje higijene zubi kao što su zubni konac te vodice za ispiranje usta.

Kako treba četkati zube?Kako treba četkati zube?

Četkanjem zubi želimo idealno očistiti sve plohe zuba. Prilikom četkanja manualnom četkicom potrebno je krenuti od vanjskih ploha držeći četkicu pod kutom od 45 stupnjeva te raditi lagano kružne pokrete pritom zahvaćajući i spoj zuba i zubnog mesa.

Nakon što smo očetkali vanjske plohe, prelazimo na unutarnje i grizne plohe ponavljajući iste pokrete.

Pritisak prilikom četkanja zubi trebao bi biti jednak sili koju koristimo prilikom pisanja. Gotovo svi koristimo prejaku silu prilikom četkanja što posljedično može dovesti do neželjenih promjena na zubnom mesu.

Kako izabrati dobru manualnu četkicu?

Idealna četkica trebala bi imati manju glavu te dovoljno veliki broj vlakana koja ne smiju biti tvrda. Manja glava četkice omogućuje nam pristup svim plohama zubi u ustima, dovoljno velik broj vlakana zahvaća prilikom jednog pokreta veliku površinu zuba te umjerena tvrdoća vlakana (mekana, srednje tvrda) omogućuju nam odgovarajuće čišćenje uz minimalno oštećenje zubnog mesa.

Električna ili manualna četkica za zube?Razlikuje li se tehnika četkanja kod električnih četkica?

Uglavnom da. Većina proizvođača električnih četkica daje svoje upute o korištenju električne četkice.

Ponekad je potrebno četkati kružnim pokretima, neki proizvođači su razvili tehnologiju gdje je potrebno samo prisloniti četkicu na zube, a ona uz odgovarajuću tehnologiju čisti zube itd.

Većina današnjih električnih četkica ima odličnu stvar, to je regulator pritiska prilikom četkanja, te tako upozorava korisnika kako prejako pritišće četkicu na zube i desni. Obično je to u obliku zvučnog signala ili promjene boje na posebnim senzorima.

čišćenje zubi

 

Bilo bi dobro prije kupnje konzultirati se sa svojim stomatologom, a u ordinaciji Balenović možete pogledati i isprobati gotovo sve trenutno na tržištu vodeće električne četkice.

PITAJTE NAS

Koja su pomoćna sredstva za održavanje higijene zubi?

Danas postoje brojna pomoćna sredstva za higijenu zubi, glavna su konac za zube i vodice za ispiranje usta. Četkanjem zubi ne možemo u potpunosti ukloniti sve ostatke hrane u području između zubi te je potrebno čišćenje koncem („flosanje“). Za potpunu kontrolu plaka poželjno je još koristiti i vodice za ispiranje usta čime postižemo i kemijsku kontrolu plaka.

 

Saznajte kako postići savršen osmijeh

c

Kontaktirajte nas