AFTE – što su i kako ih liječiti?

Afte su malene bjelkaste ranice u ustima koje su bolne na dodir i tokom jedenja začinjene hrane. Pojavljuju se najčešće na unutranjoj strani usta ili obraza , jeziku i desnima. Unutrašnjost ranice je bijela ili žuta, a vanjski dio je svijetlo-crvene.

Zahvaća otprilike 20% opće populacije, češće žene. Uzrok nastanka afti je nepoznat, a može biti kombinacija različitih faktora npr. : nasljeđe (ako su roditelji imali afte šanse su 90% za dobivanje afti), mehaničke ozljede ( napuknuti zub, aparatić za zube, ozljeda četkicom,…), hormonalne promjene ( žene pred menstruaciju), nedostatak određenih vitamina (željezo, folna kiselina, vitamin B12,…), stres, oslabljen imunitet, alergija na hranu (rajčica, čokolada, orasi).

Prema kliničkim oblicima mogu biti male afte, velike afte i herpetiformne afte.

Male afte manje su od 1 cm u promjeru, traju 7- 14 dana bez liječenja i cijele bez ožiljka, može biti prisutna jedna afta ili više njih.

Velike afte veće su od 1 cm u promjeru, traju 4-6 tjedana bez liječenje i cijele s ožiljkom, uvijek se pojavljuje više afta skupa. Prisutna je izrazita bol.

Herpetiformne afte veličine su 1-2 mm u promjeru i javljaju se u nakupinama od 10- 100, podsjećaju na herpes zato se tako i zovu.

Liječenje afti obično nije potrebno jer se one same povuku nakon nekoliko dana. Ipak, možete ublažit bol korištenjem sredstva na bazi hijaluronske kiseline. To su gelovi ili sprejevi kojim mažete bolna mjesta nakon pranja zubi ujutro i navečer. Nakon toga ne smije se konzumirati hranu i piće pola sata.

Preporuča se svakako nadoknada željeza, folne kiseline i vitamina B12.

Važno je napomenuti da afte nisu zarazne, tj. ne mogu se ni na koji način prenijeti na drugu osobu.

 

Dr.med.dent. Kristina Horvat

Stomatološka ordinacija Balenović

 

Izvor: http://najdoktor.com/afte-sto-su-i-kako-ih-lijeciti/a339

Kontaktirajte nas

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *